IJsthee is heerlijk verfrissend, dorstlessend én gezond. Toch? Dat hangt er dus vanaf. In kant-en-klare ijsthee zitten vaak veel (onnodig) toegevoegde suikers en weinig echte thee. Zonde! Daarom maken wij onze ijsthee zelf en delen we in dit artikel vijf tips om de lekkerste variaties te maken. Door zelf jouw ijsthee te maken, bepaal je ook zelf de smaak. Ga je voor fris of juist zoet? Kruidig of juist fruitig? Het kan allemaal!
Basisbenodigdheden ijsthee
- Lege fles of kan
- IJsblokjes
- Water
- Thee
Verschillende zetmethodes ijsthee
1. Fruity brew
Dit is een eenvoudige manier om heerlijke smaak toe te voegen aan jouw ijsthee. Hoe? Voeg simpelweg vers fruit toe aan de thee. Denk aan schijfjes citroen, stukjes aardbei, sinaasappel of ananas. Dus: zet een pot thee, voeg ijsblokjes toe en meng het fruit erdoor. Voeg desgewenst naar smaak verse munt, stukjes gember of een scheut honing toe.
2. Chilled brew
Op deze manier maak je extra sterke thee, met ongeveer 15% meer losse thee dan normaal. Vul de kan met kokend water, voeg dan (in een filter) de losse thee toe en laat alles goed trekken. Wanneer de thee is afgekoeld schenk je hem in een glas met ijsklontjes et voilà!
3. Cold bew
Dit is misschien wel de makkelijkste manier om zelf ijsthee te maken. Let wel: hij moet een nachtje trekken, dus plan deze ijsthee vooruit. Het resultaat is vervolgens een verfijnde ijsthee met een subtiele smaak. Ga uit van tien gram thee op één liter water. Doe alles in een kan en laat een nachtje staan. Wil je hem graag wat zoeter? Voeg dan wat honing toe.
4. Ice brew
Deze methode is ideaal als je een klein kopje ijsthee wil drinken. Bedek de bodem van een kleine theepot (ca. 350 ml) met theeblaadjes en vul hem vervolgens met crushed ijs. Laat daarna het ijs op kamertemperatuur smelten en geniet!
5. Shock brew
Op deze manier maak je razendsnel verfrissende ijsthee, daarom wordt het ook wel flash brew genoemd. Het is heel eenvoudig: zet een pot thee zoals je dat altijd doet, maar gebruik de helft van het water. De rest van de pot vul je aan met ijsklontjes. Je kunt ook de verhouding 1 ml water : 1 gram ijsblokjes aanhouden. Even roeren en de ijsthee is klaar!
Onze favoriete theeën voor ijsthee
- Vruchtenthee Appel Gember
Deze vruchtenthee is gemengd met een fijne, rijpe appel en gember. Het zoete van de appel en het kruidige van de gember geven een heerlijke smaakervaring - Golden Yunnan
Een zeer populaire zwarte thee uit de hooglanden van de provincie Yunnan in Zuid-China. Kenmerkend voor deze thee: grof, zwart-bruin blad, gouden tips, donkerbruine infusie, kruidig en aromatisch, full-bodied. - Groene thee Citroen Gember
De milde Sencha gecombineerd met verse schillen van citrusvruchten, citroen mirte en pittige gember, verfijnd met zoetige kaneel en fijne reepjes wortel geven jouw ijsthee een verrassende smaak. - Groene Thee Goji Açai
Dit is een fruitige en verfrissende mix van groene thee met de smaak van oosterse goji bessen én Amazone açai fruit.
Recept om zelf ijsthee te maken
We hebben je nu een paar methodes gegeven en onze favoriete theeën waarmee je naar hartenlust kunt variëren, totdat je precies díe ijsthee hebt naar jouw smaak. Maar om je niet helemaal met lege handen achter te laten, delen we ook nog één recept:
Recept: Green, Lemon, Ginger & Mint Iced Tea (4 personen)
Zetmethode:
Shock brew
Ingrediënten:
- 500 ml water
- 7 takjes munt
- 15 ml honing
- 4 gr Groene thee Citroen Gember
- 100 gr ijsblokjes
- 4 schijfjes citroen
- 4 plakken gember
Bereidingswijze
Vul een pan met het water en voeg drie takjes munt en de honing toe. Breng dit langzaam aan de kook. Doe de ‘Groene thee Citroen Gember’ in een grote kan en schenk hier het munt-honing mengsel overheen. Vul vervolgens een kan met ijsblokjes en schenk de thee door een zeef in de kan. Decoreer de ijstheeglazen voor een mooie presentatie met de overgebleven munt, gember en schijfjes citroen. En nu hoef je alleen nog maar puur te genieten!
Puur genieten
Heb jij een lekkere ijsthee gemaakt? Deel dan jouw foto op Instagram met #puurgenieten en #nutspecials. Wij zijn benieuwd!